ForteGames.com
http://fortegames.com/forum/

Задачи за по-напредналите
http://fortegames.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=6999
Страница 1 от 3

Автор:  Perpetuum [ Вто Ное 20, 2012 10:07 ]
Заглавие:  Задачи за по-напредналите

Единият затворил играта, но накрая загубил разиграването, понеже успял да натрупа едва 60 т. Другият играч събрал също 60 т. Никой от двамата не е обявявал 20 или 40.

1. Колко карти е имало на пода в момента на затварянето?
2. Какви точно за били тези карти?

Автор:  Hopeless_ [ Вто Ное 20, 2012 13:38 ]
Заглавие:  Re: Задача за по-напредналите

Аз не съм кой знае къв спец на сантасе ама освен да е имало 4 деветки долу,тоест - 0 точки,друго не виждам кво да е :D

Автор:  Perpetuum [ Вто Ное 20, 2012 15:41 ]
Заглавие:  Re: Задача за по-напредналите

Браво и благодаря за верния отговор.

Ето друга задачка, за още по-напредналите:

В процеса на играта единият е затворил, но накрая загубил разиграването, понеже успял да натрупа едва 65 т. Другият играч събрал 50 т.
Никой от двамата не е обявявал 20 или 40.
1. Колко карти е имало на пода в момента на затварянето?
2. Какви точно за били тези карти?

Възможно е този път да има повече от един правилен отговор...

Автор:  rokera_henry [ Вто Ное 20, 2012 19:28 ]
Заглавие:  Re: Задача за по-напредналите

Да кажем - дама, вале и 2 деветки е имало накрая :)

Автор:  Perpetuum [ Сря Ное 21, 2012 09:01 ]
Заглавие:  Re: Задача за по-напредналите

Даденият отговор е верен, но непълен. Съществува и второ решение:

При затварянето на пода е имало не 4, а 6 карти. Те са били (в произволен ред, но винаги с една и съща обща стойност от 5 т.):

9, 9, 9, 9, V, Q

Автор:  rokera_henry [ Сря Ное 21, 2012 19:34 ]
Заглавие:  Re: Задача за по-напредналите

Perpetuum написа:
Даденият отговор е верен, но непълен. Съществува и второ решение:

При затварянето на пода е имало не 4, а 6 карти. Те са били (в произволен ред, но винаги с една и съща обща стойност от 5 т.):

9, 9, 9, 9, V, Q

Е, ясно е, че има и друг възможен отговор, аз дадох по-логичния, не бе нужно да пиша и другия вариант, при положение, че логиката в отговора се състои в Петте точки, от там нататък, както и да се наглася, за да се образува 5 точки е верно.. :)

Автор:  Perpetuum [ Пет Ное 30, 2012 12:07 ]
Заглавие:  Нова задача за по-напредналите

Ето и следващата задача, но този път само за най-напредналите!

Възможно ли е такова разпределение на картите с последващото им разиграване, при които единият да спечели с резултат 88 на 32 точки? В играта не са обявявани 20 или 40!

Автор:  _Crystal_ [ Пет Ное 30, 2012 22:26 ]
Заглавие:  Re: Задача за по-напредналите

Не е възможно :)

Автор:  _Crystal_ [ Пет Ное 30, 2012 22:28 ]
Заглавие:  Re: Задача за по-напредналите

Нали играта при 66 приключва с победа, за да има 88 без обявено 20 или 40 трябва да е минал 66 и да направи следващо взимане, а играта при 66 ще приключи, така че това няма как да стане

Автор:  rokera_henry [ Пет Ное 30, 2012 23:18 ]
Заглавие:  Re: Задача за по-напредналите

Perpetuum написа:
Ето и следващата задача, но този път само за най-напредналите!

Възможно ли е такова разпределение на картите с последващото им разиграване, при които единият да спечели с резултат 88 на 32 точки? В играта не са обявявани 20 или 40!

Освен ако играта не е на живо и играча не си брои картите, може. Но пък и щом не е обявяван анонс, може пък и да се обяви накрая и да се получи съответния резултат.
Пример: Резултат 48 на 32, обявява се 40 и се получава 88 на 32 :) Все пак не е казано, че е края на разиграването, или че няма шанс за обява на анонс.. :)

Автор:  _Crystal_ [ Съб Дек 01, 2012 12:54 ]
Заглавие:  Re: Задача за по-напредналите

rokera_henry написа:
Perpetuum написа:
Ето и следващата задача, но този път само за най-напредналите!

Възможно ли е такова разпределение на картите с последващото им разиграване, при които единият да спечели с резултат 88 на 32 точки? В играта не са обявявани 20 или 40!

Освен ако играта не е на живо и играча не си брои картите, може. Но пък и щом не е обявяван анонс, може пък и да се обяви накрая и да се получи съответния резултат.
Пример: Резултат 48 на 32, обявява се 40 и се получава 88 на 32 :) Все пак не е казано, че е края на разиграването, или че няма шанс за обява на анонс.. :)

Доколкото е видно с просто око, Митак играта трябва да е без анонсиране на 20 или 40

Автор:  rokera_henry [ Съб Дек 01, 2012 20:10 ]
Заглавие:  Re: Задача за по-напредналите

_Crystal_ написа:
rokera_henry написа:
Perpetuum написа:
Ето и следващата задача, но този път само за най-напредналите!

Възможно ли е такова разпределение на картите с последващото им разиграване, при които единият да спечели с резултат 88 на 32 точки? В играта не са обявявани 20 или 40!

Освен ако играта не е на живо и играча не си брои картите, може. Но пък и щом не е обявяван анонс, може пък и да се обяви накрая и да се получи съответния резултат.
Пример: Резултат 48 на 32, обявява се 40 и се получава 88 на 32 :) Все пак не е казано, че е края на разиграването, или че няма шанс за обява на анонс.. :)

Доколкото е видно с просто око, Митак играта трябва да е без анонсиране на 20 или 40

Ммм не съм много съгласен :) Самото изречение "В играта не са обявявани 20 или 40" не затвърждава правилото, че не може да се обяви. Споменава се, че не са обявявани, не се споменава към края на раздаването ли е и дали има или няма възможност за анонс. Ако няма такава възможност е ясно, че в сайта не може да се постигне този резултат, а близък до него, например -87 на 33.. :)

Автор:  Perpetuum [ Вто Дек 04, 2012 11:08 ]
Заглавие:  Re: Нова задача за по-напредналите

Отговорът на Crystal е верен: Не в възможно да се направи 88 на 32.

Другият отговор, споменат в рамките на шегата, също е верен:
Възможно е, но при положение ако се Е играло на живо, а водещият играч не е броил картите си своевременно.

А ето и моят коментар:
Непосредствено преди да спечели разиграването водещият е могъл да има максимум 65 т. Най-голямият брой точки, които се правят от една ръка са 22- от две Аса. Или общо 65+22=87 т. Следователно е невъзможно да се спечели с 88 т.

1. Според условието не са правени никакви анонси. На практика обаче става дума за печелившия. Защото всъщност няма никакво значение дали по-слабият е обявил или не каквото и да било.
2. Също няма никакво значение дали водещият е обявил 20 или не! Понеже дори и с обявено 20 в самия край, неговите точки не могат да превишат 65+20=85. (а тези 65 т. може да са събрани и с негови анонси на 20)
3. Дали губещият е направил точно 32 т., също е без съществено значение.

Затова предлагам условието на същата задача, но в нейната съвършенна форма:

Възможно ли е такова разпределение на картите с последващото им разиграване, при които единият да спечели с резултат 88, без да е обявявал 40 ?

Автор:  Perpetuum [ Чет Фев 28, 2013 10:58 ]
Заглавие:  Загуба след обявяване на 20+40

Понякога се случва играчът обявил 40 и 20 да загуби разиграването. Разбира се- доста рядко- защото все пак автоматично се правят цели 60 т. от двата анонса. Но не е изключено останалите 6 т. да не могат да се съберат...
(аз лично съм бил свидетел на няколко подобни загуби от мои противници)

По същия начин най-вероятно е възможно да се загуби и след обявяване на три пъти по 20, т.е. след 20+20+20 от един и същ играч. Нямам конкретен пример, но поне засега не виждам никакво възражение, че такъв вариант е теоретично невъзможен! Ако някой знае нещо повече, нека представи своето контра-доказателство.

След горното въведение искам да задам няколко задачки, свързани с анонсирането от един и същ играч на 40+20. Или 20+20+20. И така, номерирани по реда на повишена трудност:

Възможно ли е след анонси от единия играч на 40+20, той да направи точно:
1. 60 точки
2. 61 т.
3. 64 т.

4. Възможно ли е след анонси от единия играч на 20+20+20, той да направи точно 62 точки?

5. Един играч е подменял картата на пода, по някое време е затворил играта и е обявявал 20+20+20. Възможно ли е накрая да загуби разиграването?

Автор:  Perpetuum [ Сря Мар 13, 2013 19:38 ]
Заглавие:  Лесна задачка

Играч затворил, но не успял да събере необходимите точки и затова загубил 3 т. от разиграването.

Да се докаже, че и в най-лошия случай не би могъл да загуби 3 т. ако е продължил без да затваря.

:?: :? :idea: :arrow: :smart:

Страница 1 от 3 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/